Çalışma Meclisi, işçi, işveren sendikaları ve kamu yetkililerinin katılımıyla gerçekleşen bir toplantıda, çalışma hayatındaki önemli konuları ele aldı. Meclis'in odaklandığı konulardan biri esnek çalışma oldu. Salgın öncesinde uzaktan çalışmanın kabul edilme oranı yüzde 1 iken, salgının etkisiyle bu oran yüzde 78'e yükseldi.
Türkiye'de çalışanların yüzde 30'u uzaktan çalışma imkanına sahipken, yüzde 73'ü evden çalışmanın iş-özel hayat dengesi sağladığını belirtti.
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz'a göre, dijitalleşen dünyada çalışma hayatının da değiştiği bir döneme giriyoruz. Bu dönemde esnek çalışma, uzaktan çalışma gibi yeni kavramlar ön plana çıkıyor.
Özellikle özel sektörde 45 saatlik çalışma süresi belirlenmiş olsa da, gelecekte çalışma saatlerinin esnetilmesi ve bu uygulamanın özel sektöre de yayılması bekleniyor.
Esnek çalışmanın özellikle hizmet sektöründe yaygınlaşması beklenirken, bu modelin imalat, sanayi ve lojistik gibi sektörlerde de uygulanabileceği düşünülüyor.
Yılmaz'a göre, esnek çalışma saatleri çalışanlar için iş-yaşam dengesi kurmalarını sağlarken, iş verimini artırabilir ve trafik sorununa da çözüm olabilir. Bu değişikliklerin yasal süreçlerle desteklenmesi gerekiyor ve mevcut maaş düzenlemelerini etkilemeyeceği vurgulanıyor.